Grodperspektiv..


Jag har sen barnsben haft någon slags fascination för groddjur och ödlor, jag kunde hitta dom exakt överallt och visste massvis med olika dammar och vattendrag med där dom befann sig. Jag minns klart och tydligt en damm som fanns bakom Söråkers båthamn som numera vid konstruktionen av Strandpromenaden är helt ödelagd. 

Där hittade jag och en kompis till mig större vattensalamander, och jag minns väl hur exotiska och 'inte svenska' dessa ödlors utseende var. Hanen med orange-svart undersida och en taggig drakrygg, honorna lite diskretare i täckningen och mer brun än svart. 

Jag brukar ofta undra om någon tog till hänsyn att dom fanns där, då vad jag förstått att dom är fridlysta. Eller om dammen helt enkelt bara sopades bort utan tanke eller reson. Många minnen har jag därifrån som barn och jag har aldrig sett större vattensalamander någon annanstans.

Detta par stötte jag på jämte en pöl första gången jag utforskade denna väg och det kändes speciellt att få bevittna. Om inte iallafall lite tursamt.

Under den här våren har jag vid det området jag håller på att utforskar har jag råkat på en varieté av olika små djur. Längs den väg jag brukar ta går man först förbi en serie av småpölar formade av avrinningsvatten från skogen. 

Där ser jag hur det bildas ringar på pölarna och det ser ut att vara full aktivitet. Grodägg finns redan i pölarna i stora geléklumpar. Samma pöl går jag förbi någon dag senare och får då bevittna en lite mer livlig stämning.

4 hanar och en hona i febril aktivitet. Den största hanen har låst sitt grepp om honan och de mindre slåss om att få en plats. Allt medans detta händer blåser grodorna upp sig omvartannat och jag får för första gången höra grodors läte.
 

Längs med klipporna finns det pölansamlingar som är väldigt populära både för grodor och mindre vattensalamander. Dessa har jag också sedan barnsben alltid hållit koll på så fort man varit i sån miljö och bland det första jag sprang fram till för att kolla. 

Just nu är det full aktivitet i klipp-pölarna, och jag har sett både grodor, vattensalamander och en simpa tro det eller ej! Ett mysterium hur den hamnade där, antingen tappades av någon sjöfågel eller spolats upp eller helt sonika vandrat upp. Det hela var mycket märkligt då pölen var belagd på en udde ganska högt ovanför vattenytan.

Mindre vattensalamander.

Simpan!

Ett gräsandspar hade valt att husera i en av pölarna och vi skrämde nog livet av varandra när vi möttes.

Slutligen kommer jag fram till en mindre tjärn som huserar några olika änder. En mycket vacker liten tjärn där de avverkat längs med ena strandkanten på tjärnen. Jag brukar smyga fram så tyst jag kan för att inte skrämma iväg alla änder som brukar hålla till där men dom har bra uppsyn och koll på vad som händer. Till min förvåning stötte jag på lekande paddor i tjärnen.

 Skön spegling i det mörkbrunröda vattnet.

 Kricka.

Viggpar.

 
Efter man passerat tjärnen brukar det vara hög tid för mig att ta något att fika, så jag brukar alltid försöka leta upp en vik där det läar från den aningen kraftiga vind som varit de senaste dagarna. Igår var det så pass varmt att jag uppsökte skugga istället då det visade sig bli en riktigt underbar dag.

Sätter mig vid strandkanten och ser något röra sig på stenarna som kantrar stranden. Det visar sig vara en skogsödla som förmodligen legat och solat och som jag med min närvaro störde. Den var tålmodig nog att fastna på ett par macrobilder. På vägen tillbaka vid en samlingsplats för virke som numera står tom springer jag på en kopparödla som den också låter sig fastna på några macrobilder. :)
 
  

 mlem!

Kommentarer